Van foto naar Fine-Art print - Skyline van Venlo

 

De Fine-Art print van de Skyline van Venlo bij Hanssen + van Soest in de spreekkamer levensgroot aan de muur!

 

Een foto zet je niet zomaar om in een prachtige afdruk. Alles is afhankelijk van de wensen en ruimte waar de afdruk opgehangen wordt. En omdat je rekening moet houden met zoveel factoren, is het belangrijk om stap voor stap door het proces te gaan. Maar als je dan eenmaal bij het eindresultaat bent, is het een kunstwerk aan de muur.

 

De afdruk voor Hanssen + van Soest in Venlo begint met de vraag: “Hoi Herm, jij hebt toch die geweldige foto van de skyline van Venlo?” En dat klopt. In 2015 heb ik een prachtplaatje van de skyline van Venlo gemaakt, die ook vandaag nog verkocht wordt als Fine-Art print.

Van foto naar afdruk, gebeurt niet in 2 tellen. Daarom neem ik jou mee in de stappen naar een verbluffend eindresultaat. Zodat jij straks van jouw foto’s, prachtige afdrukken kan verkopen.

 
 

Het begint bij de behoefte

Een lege spreekkamer inrichten en het zo een inspirerende omgeving maken; dat willen de belastingadviseurs van Hanssen + van Soest. Dit kantoor was op zoek naar een echte eyecatcher voor in de spreekkamer. Iets speciaals en heel groot geprint.

“De foto van de skyline van Venlo zou perfect passen daar.”

 

Dit is de gekozen foto: De Maasboulevard van Venlo, gezien vanuit de overkant van de Maas.

 

In 5 stappen van foto naar afdruk

Zo’n foto kan op verschillende manieren aan de muur worden gehangen. Maar om het perfect tot z’n recht te laten komen, is een goede voorbereiding het halve werk. Er is niet één manier, afmeting of materiaal dat jouw afdruk net zo mooi maakt als de foto zelf.

En omdat er zoveel mogelijkheden en opties zijn, begin ik altijd bij het echte begin. Daar gaan we!

Stap 1. Een bezoek op locatie

Na de aanvraag plan ik altijd een bezoek op de locatie in, want per ruimte en foto zijn de mogelijkheden verschillend. Na het inmeten van de beschikbare plek, bleek dat een fine-art print van 240x160 de beste optie zou zijn voor de skyline van Venlo. Voor de duidelijkheid: het gaat dus om een fine-art afdruk, achter plexiglas van 2,4m breed en 1,6m hoog… Damn!

Stap 2. Mock-up maken

Voordat de foto direct omgezet wordt naar een afdruk, wil ik mijn klant een idee geven van hoe het kunstwerk eruit komt te zien. Op locatie maak ik dan een foto van de ruimte, die ik in Photoshop samenvoeg met de gekozen foto voor aan de muur.

Deze klant was zo zeker van zijn keuze, dat zij geen mock-up hoefden te zien. Voor mij is dit extra spannend, omdat dit voor mij ook een manier is om zekerheid van het eindresultaat te krijgen.

 

Hoe ziet dat er dan uit?

Om je een idee te geven hoe zo’n Mock-up eruit kan zien, heb ik hier een voorbeeld van een muur in een woonkamer. Het is belangrijk om de afmetingen in proportie te hebben zodat je echt een gevoel krijgt bij de grootte en hoe het past.

Gebruike de BEFORE - AFTER slider om het verschil goed te zien.

 

Allemaal verschillende Mock-Ups met dezelfde basis-foto. Mooi om te laten zien op je website hoe jouw foto eruit kan zien in verschillende interieurs.

 

Wil je graag zelf leren, een Mock-Up maken?
Of wil jij graag in de studio op bezoek komen voor een andere workshop of training? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Je bent dan als eerste op de hoogte van alle leuke activiteiten die er in de studio plaatsvinden!

 

Stap 3. Bestand klaarmaken voor grote Fine-Art print

Dit is mijn favoriete gedeelte van de aanvraag: met mijn eigen foto aan de slag gaan en er een fysiek product van maken. Zodat het een waar kunstwerk wordt aan de muur van een klant. Dat is zo gaaf! Omdat ik deze afbeelding al vaker heb mogen leveren als Fine-Art print én een fijne samenwerking heb met het printlab in Duitsland, weet ik precies waar ik op moet letten.

Voordat ik het ga bestellen, heb ik voor de digitale bewerking profielen beschikbaar waarmee ik het gebruikte fotopapier en printer kan simuleren in Lightroom. Dit heet in vaktermen: Soft-Proofing.

Met de soft Proofing optie in Lightroom krijg je met het juiste profiel te zien hoe je print eruit komt!

 

Stap 4. Bestelling en sample

Nu lever ik het definitieve digitale bestand aan, en krijg ik een sample toegestuurd voor een voorproefje. Want voordat de bestelling definitief is, check ik het op kleurechtheid en helderheid van het materiaal. Zodat ik zeker weet dat het kunstwerk perfect is. Na akkoord is de bestelling definitief!

 

Stap 5. Levering en montage

Van begin tot eind wil ik betrokken zijn bij het proces, om zeker te weten dat de klant krijgt waar zij van dromen. Daarom lever ik de fysieke afdruk zelf af, en check ik nog een keer of de afdruk is zoals ik hoopte. En dan is het tijd voor de montage, zelfs dat doe ik zelf. En ik ga pas weer weg als de afdruk aan de muur hangt en voor verbluffend resultaat zorgt. Ik heb dan zelfs gestofzuigd en alle stoelen netjes terug gezet!

 

Best een groot pakket als het zo goed ingepakt zit.

Voorzichtig uitpakken voor de laatste inspectie. Nu monteren maar!

 

De uitdaging, technieken en apparatuur

De uitdaging voor mij zat ‘m vooral in de grootte van de afdruk. Een Fine-Art print is een echt kunstwerk, en normaal heb ik aan het originele bestand genoeg qua resolutie. Nu was het aantal pixels echter net te weinig en moest ik het originele bestand vergroten om de juiste aantal DPI te houden voor deze afdruk. Hierdoor werd het aantal pixels, de resolutie, in kwaliteit verhoog. Dit doe ik met speciale software en hiervoor combineer ik meerdere technieken.

Lees mijn blog over DPI, PPI en Resolutie om hier alles over te leren!

 

Om tot het perfecte plaatje te komen heb ik een aantal verschillende beeldbewerkingsprogramma’s gebruikt.

  • Adobe Lightroom Classic

  • Adobe Photoshop

  • Topaz Labs DeNoise Al

  • Topaz Labs GigaPixel AI

Elk programma heeft zijn eigen kwaliteiten en toepassingen. Met de combinatie van deze programma's kan ik de resolutie in kwaliteit verhogen voor de gewenste afdruk-grootte zonder dat dit zichtbaar is in de file en de uiteindelijke afdruk.

De foto zelf heb ik in 2015 gemaakt met een digitale camera op een statief, met een lange sluitertijd. Dat was toen mijn Canon EOS 5D mark III.



Extra tip:
Als je meer wil weten over fotografie, Lightroom of het maken van afdrukken? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops EN van nieuwe leuke blogs!

 
 

Een zwevend kunstwerk

Aan de muur in de spreekkamer van mijn boekhouder hangt nu de Skyline van Venlo als een Fine-Art print. Een echte fotoafdruk achter mooi helder acrylglas met verborgen ophangsysteem om het kunstwerk degelijk en “zwevend” te monteren. De afdruk zelf zweeft letterlijk een stukje van de muur af door het stevige metalen ophang-profiel. Zo creëren we een mooie schaduwrand rondom het kunstwerk en zo komt het extra mooi tot zijn recht!

 

Bij mij geeft dit een trots gevoel met flinke dosis gezonde spanning:
Je eigen foto, aan de muur bij een klant. En als ik de reactie van mijn klant lees… wordt dat trotse gevoel alleen maar meer:

 

“We zijn er echt blij mee, en we krijgen er alleen maar goede reacties op. Onze klanten komen voornamelijk uit Venlo en omgeving, dus ze herkennen echt het uitzicht en iedereen ziet weer andere details aan de Maasboulevard.”

 
 

Maak onvergetelijke afdrukken van jouw foto’s

Leer alle ins en outs over het maken van een afdruk van jouw foto in de training over Photoshop, Lightroom of het voorbereiden van afdrukken. Als je de datum voor deze training niet wil missen én alvast tips wil ontvangen; schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Of lees je liever nog verder over het geld verdienen met foto’s, de uitleg over DPI, PPI en resolutie of over het niet bestaan van de belichtingsdriehoek?

 

De skyline van Venlo, gezien vanuit de overkant van de maas is mijn meest verkochtte foto. Andere projecten waar deze foto is toegepast:

Op het etiket van de waterflesjes van de Venloop i de afbeelding ook verwerkt in de visual. Zo heeft elke deelnemer en elke bezoeker mijn foto in de hand gehad! WAUW!!

In restaurant “Kwartelenmert 11 op 3” in Venlo is deze foto verwerkt als levesgroot behang in de hal achter de schitterende taats-deuren.

In het restaurant van het UWV-gebouw in Venlo is dit de middelste van een mooi drie-luik. Zo is het gelukt om de binnenstad van Venlo naar binnen te halen.

Voor een kantoorpand maakte ik deze Mock-Up.

 

Bedankt voor het lezen van deze Blog! Leuk dat je meer wilt leren over fotografie en het maken van de beelden die jij gaaf vind. En dat je je hebt ingeschreven op de nieuwsbrief 😉.

Heb je een vraag of een opmerking? Via de CONTACT-pagina kun je me vinden!

Tot ziens in studio de GARAGE!

just Herm