Wat is DPI, PPI en resolutie?
Je hebt een fantastische foto gemaakt en deze lever je aan bij je klant voor in de catalogus. Dan krijg je de vraag terug van de ontwerper: ‘Kun je de foto aanleveren in 300 DPI?’
Tja.. dat heb je vast ooit zien staan bij het exporteren in Lightroom. ‘Maar hoeveel DPI is mijn foto eigenlijk?’, vraag je jezelf af. Maar wat is het eigenlijk? En hoe moet ik DPI instellen, of was dat PPI?
Geen zorgen, dit is een lastig onderwerp voor veel fotografen. In deze blog ga ik je er alles over uitleggen. Je leest ook direct meer over het verschil tussen PPI, DPI en resolutie. Het lijkt ingewikkeld, maar straks weet je precies hoeveel DPI jouw foto’s zijn.
Wat betekenen de termen DPI, PPI en Resolutie?
DPI, PPI en resolutie. Deze 3 termen worden door veel mensen door elkaar gehaald. Vooral de termen DPI en PPI.
De uitleg van deze ingewikkelde termen gaat je een eerste verschil laten zien.
DPI: Dots Per Inch
PPI: Pixels Per Inch
Resolutie: Het totaal aantal pixels van je digitale foto (breedte x hoogte)
Belangrijke toevoeging
De eerste twee termen (DPI en PPI) komen alleen voor bij fysieke producten, iets met een echte afmeting. Vandaar ook de toevoeging: per inch. Dat is een afdruk, drukwerk, print of scan.
Wat zijn pixels en wat doet het met de resolutie?
De meeste fotografen hebben met digitale afbeeldingen te maken en daardoor ook met pixels. Deze pixels komen voor bij de termen resolutie en PPI.
Om een beeld vast te kunnen leggen in een digitaal bestand moet dit beeld, door de sensor in de camera, worden opgedeeld in vierkante vakjes. Dit noemen we pixels.
Hoe meer pixels in een foto, hoe beter de kwaliteit van de foto is, je kunt dan meer details zien. Een naam voor die kwaliteit van details in een foto is: resolutie.
Een foto-bestand met een hoge resolutie kun je verder inzoomen en groter afdrukken, omdat deze meer pixels bevat. Met een lage resolutie ga je eerder de vierkante blokjes zien, omdat er minder pixels beschikbaar zijn.
Zelf gebruik ik een Canon EOS R voor mijn digitale fotografie met diverse professionele Canon-lenzen. Deze EOS R heeft een sensor met 30,3 miljoen pixels. Via deze link kom je er bij BOL.com bij uit:
Je hebt vast weleens een kleine digitale foto gezien die blokkerig werd als je die groter bekeek. Daar zijn dus niet voldoende pixels aanwezig.
Dus: het aantal pixels dat je ter beschikking hebt, bepaalt de hoogte van de resolutie. En met de resolutie geef je een bepaald niveau van de kwaliteit en mate van details aan. Hoe meer pixels in de foto aanwezig hoe groter je het beeld kunt bekijken terwijl de details aanwezig blijven.
In de 4 voorbeelden hieronder zie je nog duidelijker het verschil en de impact van het aantal pixels op de kwaliteit en detail-weergave:
Wil je verder de diepte in duiken met praktische tips over resolutie en het verbeteren hiervan?
Klik dan nu hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe interessante blogs EN hoor je als eerste als de workshop klaar is over afdrukken, kwaliteit en wat je nodig hebt hiervoor.
Wat is PPI?
De term PPI staat voor Pixels Per Inch. PPI wordt alleen gebruikt bij het omzetten van een digitale afbeelding naar een fysiek product. Nooit bij een digitale afbeelding alleen.
Voorbeelden van fysieke producten:
Een fine-art print
Een gewone afdruk
Een geboortekaartje
Een menukaart met een foto van een gerecht
De digitale foto die je daarvoor aanlevert is altijd opgebouwd uit pixels, en heeft dus een bepaalde resolutie.
De PPI-waarde geeft dan aan hoeveel pixels er gebruikt worden per inch in zowel de lengte als in de breedte van de opmaak voor een afdruk.
Als je bestanden laat afdrukken of aanlevert voor print- of drukwerk is het dus belangrijk dat je de afmetingen weet van het eindresultaat (omgerekend naar inch) en dan vermenigvuldigd met de gewenste PPI-waarde. Zo weet je welke resolutie van je foto er nodig is.
Je kunt dus altijd de formule hanteren:
Gewenste breedte-afmeting (in inch) X gewenste PPI = Aantal benodigde pixels in de breedte
Gewenste hoogte-afmeting (in inch) X gewenste PPI = Aantal benodigde pixels in de hoogte
Als een basisregel kun je als PPI-waarde aanhouden:
72 PPI: Website-gebruik (deze waarde is fictief omdat je nooit weet hoe groot deze bekeken zal worden)
150 PPI: Redelijke kwaliteit voor afdrukken
240PPI: Goede kwaliteit voor afdrukken
300PPI: Hele goede kwaliteit voor afdrukken
Hier onder volgen een aantal voorbeelden om PPI duidelijk te maken samen met de afmeting en het aantal pixels.
In de volgende blog over: “Afdrukken en welke PPI en resolutie heb ik nodig?” gaan we lekker de diepte in op wat je wanneer toepast.
Klik dan nu hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe interessante blogs EN hoor je ook als eerste als de workshop klaar is over afdrukken, kwaliteit en wat je nodig hebt hiervoor.
Wat is DPI?
Deze term staat voor dots per inch. Het is een veel gebruikte term maar daardoor worden er dan ook de meeste vergissingen mee gemaakt, let op!
DPI heeft niks te maken met resolutie van je foto of een maat van een afbeelding. In DPI draait het om de dots in een fysieke afdruk of print. Dit kun je zien als de druppels inkt die een printer neer kan leggen of het aantal puntjes die een scanner kan detecteren.
DPI geeft dus aan hoeveel puntjes de printkop kan maken op een lengte van 1 inch. Hoe hoger de DPI-waarde, hoe beter de kwaliteit van je afdruk is.
DPI-waardes van 1200 of 2400 zijn bij printers heel normaal.
Bij een scanner is het dan zo, hoe hoger de DPI-waarde van een scan hoe meer dots per inch opgeslagen worden. Hoe meer details er dus weergegeven kunnen worden in het gescande bestand, uiteindelijk zal dat dus ook een bestand met een hogere resolutie opleveren.
Snap jij het nog? Mooi, want zo zijn we na het scannen met een bepaalde DPI-waarde weer terug bij de term resolutie!
Door het voorbeeld hieronder zie je duidelijk hoe DPI eruit ziet.
Conclusie
Een digitale foto bestaat uit pixels en deze pixels zorgen voor de details in je foto. Hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie en hoe meer je dus kunt inzoomen zonder verlies van detail.
Je kunt nooit een foto aanleveren in een bepaalde DPI. Dat slaat nergens op, alleen de termen PPI en resolutie horen bij een digitale afbeelding. Alleen als je een afmeting weet van de toepassing van de foto kom je uit op een DPI-waarde. DPI wordt alleen gebruikt bij drukwerk, een afdruk en het ontwerp daarvan.
DPI en PPI zijn termen die alleen horen bij het omzetten naar een fysiek product. Het is wel verwarrend dat je de PPI-waarde in kunt vullen bij het exporteren vanuit Lightroom. Voor het digitaal bekijken van de foto maakt het niet uit of je deze waarde instelt op 72 of 300 PPI.
Je weet namelijk nooit op welk scherm de kijker je foto ziet. Als fotograaf geef je daarmee alleen maar aan hoe jij vind dat het bestand toegepast moet worden. Deze waarde wordt dan ook alleen maar in de metadata van het geëxporteerde foto-bestand opgeslagen en deze kun je zien in de eigenschappen van het bestand.
Screenshot van de export vanuit Lightroom.
Hier zie je dat ik voor deze export een PPI-waarde heb ingesteld van 72 pixels per inch
Wil je graag weten welke PPI-waarde er is ingesteldis in een bestand? Dit kun je vinden in de eigenschappen van het foto-bestand.
Door op een MAC in de Finder rechtermuisknop te klikken kun je op Get Info de eigenschappen bekijken.
Hier zie je dat het bestand 1999 pixels breed, 2499 pixels hoog is en opgeslagen is met 300PPI en het lastige is nu dat het weergegeven wordt als DPI, het is dus ook niet gek dat de termen door elkaar gehaald worden.
Door op een Windows-PC in de verkenner rechtermuisknop te klikken kun je op Eigenschappen deze info bekijken.
Hier zie je dat het bestand 1999 pixels breed, 2499 pixels hoog is en opgeslagen is met 300PPI en het lastige is nu ook dat het weergegeven wordt als DPI in zowel de horizontal- en vertical resolution, het is dus ook niet gek dat de termen door elkaar gehaald worden.
Wil je meer leren over afdrukken en welke PPI/DPI waardes je daarvoor het beste kunt gebruiken? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief, zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe blogs en workshops.
Bedankt voor het lezen van deze Blog! Leuk dat je meer wilt leren over fotografie en het maken van de beelden die jij gaaf vind. En dat je je hebt ingeschreven op de nieuwsbrief 😉.
Heb je een vraag of een opmerking? Via de CONTACT-pagina kun je me vinden!
Tot ziens in studio de GARAGE!
just Herm