Bedrijfsfotografie - KSC Import BV

 

Een Corporate Identity kun je goed bekrachtigen met professioneel beeldmateriaal.

 

Elke opdracht is bijzonder. Maar dit is er รฉรฉn waar ik extra blij van word. Het gaat om bedrijfsfotografie waar ik mijn passie voor fotografie รฉn autoโ€™s samen heb kunnen voegen.
Ik neem je mee in de voorbereiding, de shoot bij het bedrijf zelf en het resultaat. Ik deel in deze blog de leermomenten, successen รฉn mijn werkwijze.

 

Bij groei horen professionele bedrijfsfotoโ€™s

De broers Bart en Gijs zijn vanuit een gezamenlijke passie voor autoโ€™s KSC Import BV gestart. Al meer dan 20 jaar ken ik de broers persoonlijk. Het bedrijf is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationaal grote speler met een schitterend nieuw pand, een uitgebreid eigen magazijn en zoโ€™n 20 medewerkers.

Om deze groei te laten zien, was er een behoefte aan een professionele beeldbank. En met mijn passie voor autoโ€™s en kennis van de branche, kon ik niet wachten om aan de slag te gaan.

 

Het schitterende nieuwe pand van KSC Import BV in Venlo in de late middag zon.

 

Het begint bij de behoefte

De behoefte van Bart en Gijs was helder: professionele bedrijfsfotoโ€™s die uitstralen waar zij voor staan, echt de Corporate Identity bekrachtigen. De woorden die daarbij passen zijn: accuraat, professioneel, kwaliteit, snelle levering en kennis. Het doel van de fotoโ€™s? Iemand laten voelen wat de sfeer is bij KSC en een beleving geven aan klanten. 

 
 

7 stappen naar professionele bedrijfsfotoโ€™s

Stagiair Sven aan het werk in het magazijn bij KSC Import BV.

Dit project was perfect om stagiair Sven in mee te nemen. Hij voert bij mij zijn eindstage uit voor de opleiding fotografie in Maastricht. En in overleg met Gijs, is Sven het hele proces op de voorgrond erbij geweest. Van aanvraag tot oplevering, hij heeft het hele project van begin tot eind kunne gebruiken voor zijn stageproject op school.

Wil je meer weten over het stage lopen bij een natuur- en outdoorfotograaf? Check dan de blog die ik samen met Sven hierover schreef:
Hoe het is om stage te loepn bij een natuur- en outdoor-fotograaf

 

Om tot professionele bedrijfsfotoโ€™s te komen is het niet genoeg om gewoon een dag bij het bedrijf fotoโ€™s te gaan maken. Met het stappenplan hieronder managen we de verwachtingen, weten we precies in welke sfeer we fotograferen en maken we afspraken.

1. Een gesprek op locatie

Alles begint met een eerste gesprek. Zodat we alle wensen kunnen aanhoren, ik mijn advies kan geven en we een kijkje achter de schermen kunnen nemen bij het bedrijf.

2. Moodboard maken en shotlist opstellen

Daarna is het belangrijk dat we in een bepaalde sfeer gaan fotograferen. Om dat goed af te stemmen maken we een look & feel moodboard. Deze gebruiken we als basis voor de shoot. De shotlist is een samenvatting van alle gewenste fotoโ€™s, locaties, benodigdheden en tijd. Op basis hiervan samen met het moodboard stel ik een offerte op.

3. Shootdagen inplannen

We plannen na akkoord 2 dagen in om alle fotoโ€™s te maken. Het is goed om dit af te stemmen omdat we in en om het bedrijfspand heen gaan fotograferen en daar moet ruimte voor zijn. Daarnaast zijn er bepaalde materialen en mensen nodig voor deze dagen. Het weer en het tijdspitp op de dag spelen ook een hele belangrijke factor.

4. Het uitzoeken van de apparatuur

Aan de hand van de shotlist en de voorbespreking ga ik op zoek naar alle apparatuur en accesoires die we nodig hebben. Onderaan deze blog lees je welke technieken en welke apparatuur we gebruikt hebben voor deze fotoโ€™s.

5. De fotoshoot zelf

Op de shoot-dagen zelf is de shotlist leidend om doelgericht te werk te gaan. Het moodboard zetten we steed sin om de look- and feel vast te houden. Zo weet iedereen wat er nodig is en waar we naar toe werken. Omdat we echt de shotlist afwerken en dus weten waar elke foto voor gebruikt wordt houden we zoveel mogelijk ruimte voor de creatieve invulling van de fotoโ€™s.

6. Alle bestanden veilig stellen

Bij aankomst in de studio na de shoots stel ik direct alle bestanden veilig. Dit doe ik door het maken van een back-up en het importeren in Lightroom. Daarna ga ik verder met de selectie en het ontwikkelen van de fotoโ€™s in Lightroom en Photoshop.

Lees in deze blog alles over het belang van een goede back-up voor je digitale bestanden EN hoe je dit kunt opnemen in je eigen workflow.

7. Selecteren, Bewerken en Opleveren

In de studio maak ik een selectie van het beeldmateriaal en bewerk ik deze naar de look- and feel zoals we die afgesproken hebben. Ook bereid ik de bestanden verder voor zodat deze perfect passen qua formaat, scherpte en kleurstelling voor de toepassing op de website of het drukwerk.

Als laatst lever ik de bestanden op in de juiste formaten en beeldverhoudingen zodat deze direct kunnen worden ingezet in het uitgestippelde marking en communicatieplan. Op de website, social media, drukwerk en afdrukken voor op kantoor.

 

Wil je graag meer leren over het opzetten van je eigen Lightroom catalogus of heb je hier hulp bij nodig? Schijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe workshops en trainingen. Maar ook ontvangn je direct bericht als er nieuwe en leerzame blogs online staan!

 

 Mijn evaluatie

Als ik terugkijk op dit project is het weer erg duidelijk geworden hoe belangrijk een gedetailleerde shotlist is. Als deze compleet is aangevuld, weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn en welke afspraken er gemaakt zijn. Daardoor heb je alle ruimte om met het creatieve proces bezig te zijn.

Aan de andere kant merk je dus ook direct als er details over het hoofd gezien zijn. Zo was er bij dit project verwarring over de verantwoordelijkheden per persoon, waardoor de planning uitliep.

Wat ik meeneem voor de volgende keer? Nog duidelijker de afspraken vastleggen, de shotlist met nog meer details invullen en checken bij de andere partij. 

Verder was dit een gave opdracht en heel tof om dit samen met de stagiair uit te werken. De resultaten zijn flitsend en we hebben veel technieken kunnen toepassen. Van flitslicht met een bevroren beweging, en een lange sluitertijd voor de juiste beweging tot macrofotografie voor de details en lightpainten om een onderwerp te belichten.

 

Het eindresultaat

Aan het einde van dit project is het professionele beeldmateriaal geleverd en is het zichtbaar op hun website, drukwerk en social media. Ik sluit dit project af met een prachtige review:

โ€œDe fotoโ€™s zijn geweldig, daar kunnen we echt iets moois mee. Hiermee kunnen we voor de dag komen en geeft een mooi beeld van ons bedrijf.

 

Een greep uit de gemaakt fotoโ€™s in deze opdracht:

 

Toegepaste fotografie-technieken

Lightpainting

Om net de attentie ergens op te leggen of om een donker gedeelte in de compositie meer aandacht te geven hebben we een extra LED lamp tussen de dozen in de stelling gelegd.

Deze lamp kun je in intensiteit instellen en zo gaat je aandacht in deze foto echt van de pallet op de heftruck naar de persoon die de doos uit de stelling neemt en dan naar de rode doos in de stelling met de tekst: โ€œEibachโ€ erop.

 

In deze foto hebben we ook nog eens twee technieken gecombineerd: Lightpainting en lange sluitertijd. Zo is ook nog eens extra dynamiek in de foto door de beweging vast te leggen. Het geeft een gevoel dat er iets gebeurd, dat er actie is.

 
 

In de foto van de rode Golf GTI hebben we 2 belichtingen samengevoegd. ร‰รฉn foto gemaakt terwijl we het voorwiel extra aangelicht hebben met de LED lamp. In de tweede foto hebben we de aandacht gelegd op het achterwiel. Door deze in Photoshop te combineren tot รฉรฉn foto gaat de aandacht echt naar de auto en al helemaal naar de gedetaillerde wielen.

De extra toevoegingen als de gereedschapskar en het gereedschap op de vloer geven een mooi gevoel van vakmanschap en een schone werkplaats.

 
 

De lamp die ik gebruik voor het aanlichten in Lightpainting-fotoโ€™s:

Kijk op de pagina van Kamera-Express voor meer info over de: GODOX LC-500 Lightstick LED lamp

 

Flitstechniek

Voor de portretten en de fotoโ€™s aan de vergadertafel hebben we een softbox op een statief geplaatst met daarin een speedlite. Dit is mooi flexibel voor op  locatie en je kunt er mooi de focus mee leggen op je onderwerp(en) en de achtergrond wat donkerder maken. Ook zorgt het flitsen voor mooie scherpe lichtrandje om je onderwerp voor extra details.

Op deze foto is het belangrijk om de aandacht op het gesprek van de personen in de voorgrond te krijgen. De achtergrond is wel belangrijk maar moet geen aandacht op-eisen.

Door flitstechniek in te zetten heb je controle over de belichting van:
- De omgeving (het bestaande licht)
- Je onderwerp (waar jij het licht op richt)

Door de sluitertijd zo te stellen dat de omgeving onderbelicht is en de flitser voldoende kracht te geven om de personen en het gesprek goed te belichten gaat je aandacht gehee daar naartoe. Een hele mooie bijkomstigheid van flitsen is dat het een extra gevoel van scherpte geeft door het aanlichten van de randjes van alle details.

 
 

Ook voor de kleine producten hebben we een opstelling gemaakt om ze allemaal op dezelfde wijze te kunnen belichten en fotograferen. een witte achtergrond, flitsers en een

 

Een kleine set-up om de producten tegen een witte achtergrond vast te leggen.

 

Lange sluitertijd

Om beweging vast te leggen en dynamiek in de foto aan te brengen maak ik graag gebruik van lange sluitertijd in bedrijfsfotografie. Je kunt er mooi dynamiek mee aanbrengen en ook nog eens lege vakken in een foto opvullen met relevante onderwerpen zonder bijvoorbeeld mensen herkenbaar in beeld te brengen.

 

Hier ben ik zelf aan het testen hoe lang we de sluitertijd moeten maken om de goed beweging vast te kunnen leggen.

De uiteindelijke foto van een medewerker die spullen voor een order aan het picken is.

Een beweging hoeft niet in een rechte lijn te gaan. Hier maakt de heftruck een bocht m,et een pallet. Mooi het lege gangpad opgevuld met relevante informatie!

Een overzichtsfoto van de banden-werkplaats met de mederwerkers in beweging.

 

Om een lange sluitertijd toe te kunne passen is het belangrijk om je camera stbiel neer te zetten. Ik gebruik meestal een statief met een balhoofd. Maar soms kun je er ook mee wegkomen om je camera tegen een muur aan te houden of op een schapje te zetten als dat net zo uitkomt :)

Veel shoot-plezier!

 

Gebruikte apparatuur

De apparatuur die ik gebruikte tijdens deze shoot:
Dit zijn affiliate links. Geen extra kosten voor jou, en een klein percentage van de verkoopprijs als bijdrage voor mij. Een echte win-win, thanks!

 

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe workshops en interessante nieuwe blogs?
Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief!

 
 

Bedankt voor het lezen van deze Blog! Leuk dat je meer wilt leren over fotografie en het maken van de beelden die jij gaaf vind. En dat je je hebt ingeschreven op de nieuwsbrief ๐Ÿ˜‰.

Heb je een vraag of een opmerking? Via de CONTACT-pagina kun je me vinden!

Tot ziens in studio de GARAGE!

just Herm