Stage lopen bij een Natuur- en Outdoor fotograaf? Sven stelt zich aan je voor!

 

Een leuke Brainstormsessie voor een nieuw E-book over Outdoor-fotografie! Ook aan de content-kalender wordt hard gewerkt.

Ben je op zoek naar een leuke stageplek voor jouw opleiding Fotografie? Dan is een stage bij just Herm misschien precies wat je zoekt. Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, is just Herm sinds januari 2022 een erkend leerbedrijf voor de MBO-opleiding Fotografie. Erg leuk, maar ook spannend, zowel voor mij als voor Sven van Tilburg, mijn eerste echte eigen stagiair. Wil je weten hoe het ons vergaat?

In deze blog maken jullie kennis met Sven en vertel ik meer over wat een stage bij just Herm precies inhoudt. Wil je op de hoogte blijven en de eerste zijn die het hoort als er weer een nieuwe stageplek is? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief vol met inspiratie, nieuws en handige tips om jouw fotografie naar een hoger niveau te tillen.

 

COMFORTZONE

Al langer wilde ik een erkend leerbedrijf worden. “Ik heb het nog niet eerder gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan”, was mijn gedachte, geheel in de geest van Pippi Langkous. Mensen helpen is natuurlijk niet nieuw voor me en bij de bedrijven waar ik heb gewerkt, heb ik regelmatig de stagiairs begeleid. Wat wel nieuw voor me is, is een echte eigen stagiair begeleiden, samen de opdrachten bedenken en zo de leerdoelen behalen.

 

Foto gemaakt door Sven: Herm aan het werk in de natuur!

Het zijn nieuwe ervaringen die zowel spannend waren als nieuwe energie gaven. Ik moest ervoor uit mijn comfortzone treden. Maar eigenlijk is dat altijd het geval, als je wil groeien en iets nieuws wil leren. Het is in principe een kwestie van: de stoute schoenen aantrekken en “gewoon” de eerste stappen zetten.
Als de bal eenmaal rolt, ga je gewoon mee en al doende leer je. Je kunt zelf actief deze eerste stappen zetten, maar vaak helpt het als er iets op je pad komt, waar je gewoon ‘ja’ tegen móet zeggen. Zo was het ook met deze stage.

Sven belde me eind 2021 op omdat hij graag stage wilde lopen bij just Herm, maar ik had eigenlijk al best veel op mijn bordje, zoals een verbouwing, de nieuwe studio, het prille vaderschap, de workshops en dat naast de lopende fotografie-opdrachten. Hij was heel enthousiast en ik wilde het zelf ook al een tijdje, maar was de timing wel goed? Ik kon in ieder geval niet zomaar ‘nee’ zeggen. Soms moet je op de trein springen als die voorbijkomt.

Ik besloot ervoor te gaan en voor ik het wist, kreeg ik groen licht van SBB: vanaf januari 2022 was just Herm een erkend leerbedrijf! Een paar dagen later zou Sven al bij me op de stoep staan voor zijn eerste stagedag. Challenge accepted!

 

EVEN VOORSTELLEN

Sven zit in het laatste jaar van de mbo-opleiding Fotografie aan het Vista College te Heerlen.
Hier is hij aan de slag op locatie in het Vijlenerbos voor de shoot behorende bij een stage-opdracht na het uitwerken van een concept en shotlist.
Hij wil zich graag even aan jullie voorstellen:

 
 

“Hoi! Mijn naam is Sven, ik ben 21 jaar en ik zit in het vierde jaar van de mbo-opleiding Fotografie. Ik fotografeer graag auto’s en hou van straatfotografie. De liefde voor fotografie heb ik van mijn vader, hij was er vroeger veel mee bezig.

Tijdens het laatste jaar van onze opleiding moeten we stage lopen. Het was eerst lastig om een stageplek te vinden, maar gelukkig vond ik via internet just Herm Fotografie. Ik heb contact opgenomen met Herm en al snel zaten we in studio de GARAGE kennis te maken.

Mijn eerste indruk was erg goed. Het klikte meteen met Herm, ik werd enthousiast rondgeleid door de studio en ik kreeg een goede indruk van de werkzaamheden. Toen mijn opleiding ook goedkeuring gaf voor de stageplek, mocht ik beginnen.

Inmiddels loop ik nu 11 weken stage bij just Herm en ik heb al veel verschillende werkzaamheden verricht. Zo ben ik mee geweest naar klantgesprekken, heb ik zelf gefotografeerd bij een klant en mocht ik foto’s nabewerken. Omdat ik verder weg woon, ben ik de helft van de tijd aanwezig in de studio en de rest van de week werk ik thuis aan de stage-opdrachten. 

Ik hoop tijdens mijn stage meer te leren over hoe ik het beste met klanten kan communiceren en leer ik graag meer over het ondernemerschap. Verder is natuur- en landschapsfotografie vrij nieuw voor me en ik vind het erg leuk om hierin meer ervaring op te doen. Na mijn opleiding wil ik nog een hbo-opleiding doen, maar misschien ga ik zelf een fotografiestudio beginnen. Het kan ook een combinatie worden van beiden.”

 

WAT LEER JE TIJDENS EEN STAGE?

De belangrijkste vraag die ik mijn stagiair stelde, was: “Wat wil je graag leren?”. Op basis van zijn wensen en de leerdoelen vanuit de opleiding, heb ik een aantal opdrachten bedacht. Ik vind het belangrijk dat een stagiair, buiten de leerdoelen van school, de vaardigheden leert die hij of zij graag wil leren. Ik geloof er nu eenmaal in dat je echt alles kunt doen wat je maar wil. Je zult daar alleen wel hard voor moeten werken. En weten wat je wil, natuurlijk. Het is geen punt als je dit nog niet precies weet, het onderzoeken wat je leuk vindt is juist één van de leukste dingen! Graag help ik je te ontdekken wat je wil en uit te zoeken welke stappen je kunt maken om daar te komen.

In een kleine set-up voorin de studio is Sven bezig met een shoot voor toekomstige Blogs over opslag en Backup.

Ook voor de Blog over Backup-en maakte Sven deze gave foto!

Een mooie en spannend-belichtte foto voor in de Blog over Backup.

Sven aan het werk om foto’s te maken voor in toekomstige Blogs.

 

Tijdens een stage bij just Herm zit je echt niet steeds achter een scherm, maar werk je mee aan echte lopende opdrachten in de praktijk. Vanaf het begin tot het eind van het proces krijg je een kijkje achter de schermen en leer je wat er allemaal bij komt kijken als je professioneel fotografeert en dus met klanten en opdrachtgevers te maken hebt.

Sven heeft over de volgende onderwerpen al vanalles geleerd tijdens de stage:

 

Sven aan het werk tijdens de shoot bij een klant in het magazijn.

  • Camera-apparatuur uit elkaar halen, onderhouden en schoonmaken

  • Klantgesprek voeren en vertalen naar een concept

  • Moodboard maken en het concept verder ontwikkelen naar een shotlist

  • Een offerte uitwerken en opstellen

  • Apparatuur en benodigdheden voor een fotoshoot voorbereiden en klaarzetten

  • Op pad gaan om goede locaties te scouten

  • Een echte fotoshoot uitvoeren op locatie

  • Foto’s nabewerken, afdrukken en opleveren aan de klant

  • Achter-de-schermen-foto’s maken voor de workshops en deze Blogs

 

Naast leren vanuit je eigen interesse en het zelfstandig in de praktijk opdrachten uitvoeren, vind ik het belangrijk om een stagiair meer te leren over het ondernemerschap. Dit hoort er nu eenmaal bij als je zelfstandig fotograaf wordt en maakt het eigenlijk ook pas echt leuk!
Bij veel opleidingen wordt weinig aandacht besteed aan hoe je in gesprek gaat met een klant, hoe je een goede schatting maakt van de uren die je werkt, welke prijzen je hanteert en hoe je je jouw service en de gemaakte foto’s goed aanlevert.
Dit zijn echter belangrijke dingen, die het verschil maken voor jouw succes als zelfstandig fotograaf!

 

Ook maakte Sven dit portret van mij tijdens onze ochtend-shoot op de Meinweg in Roermond.

Het leuke is natuurlijk dat ik zelf ook weer erg veel leer van het begeleiden van een stagiair. Ik moet heel bewust elke stap in het proces doorlopen en bevragen, om het goed over te kunnen brengen aan de ander. Verder heeft iedere fotograaf een eigen manier van fotograferen en eigen unieke ideeën, waardoor ik zelf ook weer anders naar fotografie ga kijken!
Supermooi vind ik dat, dat we allemaal van elkaar kunnen leren, hoe jong of ervaren we ook zijn.

 

Een toffe “Achter-de-Schermen-foto” gemaakt door Sven.

Zou jij ook graag een periode stage willen lopen bij just Herm of heb je hier een specifieke vraag over? Bel me gerust of kom kennis maken in de studio, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor de nieuwsbrief, zodra er weer plek is voor een nieuwe stagiair zal ik het namelijk via de nieuwsbrief laten weten.
Er zijn ook andere manieren om meer te leren op het gebied van fotografie bij just Herm. Kijk eens bij Trainingen & Workshops voor het actuele overzicht. Bedankt voor het lezen en tot ziens bij studio de GARAGE!