De Magische Molenbossen in Venlo met schitterende verlichting van Full AVL

 
 

Full AVL BV in Tilburg verrast mij met de vraag om het opgeleverde project Molenbossen in Venlo mooi in beeld te brengen. Want dit prachtplaatje willen zij op de website plaatsen en opnemen in hun eigen beeldbank.

Tijdens de geboorte van ons zoontje, keken we vanuit het geboortecentrum tegenover de Molenbossen uit op dit bekende gebouwencomplex in Venlo. Ik dacht nog: dat zou een mooie fotoserie opleveren tijdens de zonsondergang als er nog mooie kleur in de lucht zit. Want het LED licht is intens, waardoor het contrast met een donkere lucht erg groot wordt.

Een uitdaging dus, maar daar houd ik van!

 
 

Een thuiswedstrijd

De locatie is letterlijk op 10 minuten fietsen van mijn huis. Daarom ga ik er, met de interesse voor installatietechniek in mijn achterhoofd, op een late middag op mijn gemakje eens langs. Ik ben wel benieuwd hoe die verlichting gemonteerd is tegen de enorme zijkanten. Onderweg daarheen schemert het al een beetje en nu zie ik direct het effect van de LED verlichting goed langs de muur omlaag schijnen. In mijn hoofd begin ik al met denken over hoe ik daar mooie foto’s van zou kunnen maken. Na akkoord op de offerte pak ik mijn moment op een dag met perfect weer: een heldere avond met schitterende zonsondergang.

Met mijn camera-apparatuur en statief in de backpack op mijn rug spring ik op de fiets; op naar de Molenbossen!
Ik start met de detailopnames in het late daglicht. Zodat ik goed laat zien hoe de armaturen bevestigd zijn tegen de zijgevel. Met doorkijk tussen de bomen en een vogel op de LED verlichting geeft direct een gevoel van schaal weer op de foto.

Het gouden uur breekt voordat ik het weet aan, dus ik haast me naar de overkant van de Maas. Als ik mijn positie bij het ziekenhuis inneem, zie ik direct een schitterend uitzicht op de 4 gebouwen. Inclusief de reflecties op het water en de zonsondergang.

 
 
 
 
 

De foto ondersteboven zetten

Na het importeren in Lightroom, back-uppen, selecteren en bewerken van de foto's lever ik ze op. En dan krijg ik vrij snel reactie van de klant. Die mij in eerste instantie verbaasd: de foto’s zijn technisch en esthetisch perfect, maar is het mogelijk om de aandacht net iets meer op de gebouwen te leggen?

Voor mij is dit ontzettend waardevolle feedback. Als natuur- en outdoor fotograaf ligt mijn focus normaal gesproken op het natuurfenomeen en daarom hier dus ook bij het mooie licht van de zonsondergang.

En nu mocht het contrast daar juist net iets minder en bij de gebouwen juist van het beeld afknallen, omdat mijn klant LED verlichting verkoopt. Dus mag dat juist net iets meer opvallen!

Op de kop!

Een simpele tip om zeker te weten dat jouw foto aan alle kanten klopt: ondersteboven bekijken. Zo kom je los van het feit dat je het onderwerp weet en zo ga je alleen af op de visuele onderdelen in de foto zelf: de lijnen, de balans, de compositie en de kleuren.

Zo gezegd, zo gedaan! Ik bekijk de foto’s nog een keer op de kop en pas ze aan. De focus ligt nu meer op de verlichting en de gebouwen in plaats van op de zonsondergang.

 

Dit is de originele foto op de kop, de aandacht gaat naar het licht van de zonsondergang in de verte.

Dit is de aangepaste versie. je aandacht gaat nu met een boog langs de stenen over de maas naar het onderwerp in het midden: de gebouwen!

 

Als je de foto dan weer rechtop bekijkt dan zie je dat de reis van je oog ook dan anders geworden is.

 
 

De toegepaste fotografietechnieken

Toen ik aankwam kon ik mooi de beelden maken en de lucht donkerder maken door een filter te gebruiken, later toen het donkerder werd ben ik overgestapt op HDR-techniek door meerdere opnames te maken om het grote contrast vast te leggen in meerdere belichtingen.

  1. Compositie technieken:

    Regel van derden, lijnen en de gulden snede volgen, kaderen van de foto

  2. HDR techniek:

    Door meerdere verschillende belichtingen te maken leg je het grote contrast in beeld toch vast. Later in de nabewerking combineer je deze beelden tot één foto met details in zowel de hooglichten als in de schaduwen.

  3. Filters:

    Het gebruik van filters maakt het contrast van de foto kleiner. Zo kun je met een CPL-filter (een Circulair Polarisatie Filter) de glans van blinkende oppervlaktes halen en door Graduele Filters toe te passen kun je bijvoorbeeld een (te) lichte lucht donkerder maken.

 

De gebruikte apparatuur

Voor deze shoot heb ik natuurlijk mijn vaste werkpaard, de Canon EOS R met de RF-EF-adapter meegenomen. Verder ging ik op pad met verschillende lenzen, een degelijk statief en een mooi assortiment met filters:

  • Canon EF 16-35mm en EF 24-70mm groothoek-lenzen voor de overzichtsfoto’s

  • Canon EF 70-200mm zoomlens voor de details hoog tegen de gevel

  • Benro C3770T carbon statief voor een stabielen montage van de camera

  • LEE Filters Graduele ND filters om het contrast te beperken en een Polarisatiefilter om de schitteringen in het water tegen te gaan.

 

Een verbluffend eindresultaat en tevreden klant

Nieuwsgierig naar nog meer informatie over deze thuiswedstrijd? Klik dan hier door naar de website van Full AVL.
Kijk ook eens op de website van Lagotronics Projects BV want zij hebben de gehele uitwerking en installatie vezorgd.

Of laat je nog verder inspireren over wat je kunt doen met licht en lees de blog over bedrijfsfotografie bij KSC Import BV.

Liever zelf aan de slag met de instellingen van Lightroom? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief dan ben je als eerste op de hoogte van mijn nieuwe workshop!

 
 

Wil jij vaker tips en tricks ontvangen? Of wil jij graag in de studio op bezoek komen voor een workshop of een training? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Je bent dan als eerste op de hoogte van alle leuke activiteiten die er in de studio plaatsvinden!

 

Bedankt voor het lezen van deze Blog! Leuk dat je meer wilt leren over fotografie en het maken van de beelden die jij gaaf vind. En dat je je hebt ingeschreven op de nieuwsbrief 😉.

Heb je een vraag of een opmerking? Via de CONTACT-pagina kun je me vinden!

Tot ziens in studio de GARAGE!

just Herm