Fotografie-huttentocht rond het Virgental - De voorpret (deel 1/4)!

 

Fotograferen in het wild.

De magie van de opkomende zon hoog in de bergen… Wat een sfeer!

Je wordt wakker van een frisse bries die over je gezicht gaat. De berghut waarin je hebt geslapen ligt op zo’n 3000 meter hoogte en kijkt uit over een prachtig dal middenin een ongerept berglandschap. Het begint langzaam licht te worden en je beseft dat je de zonsopkomst kunt fotograferen, maar dan moet je wel NU opstaan. Je schiet uit je slaapzak, trekt snel wat warme kleren aan, hijst je backpack op je rug en gaat op pad. Als je over het smalle paadje loopt en verder het ruige dal in kunt kijken, zie je de eerste zonnestralen de bergtoppen al aanlichten. WAUW! Je bent in één klap klaarwakker en pakt je camera om dat schitterende uitzicht vast te leggen.

Je weet het zeker: dit wordt een ochtend om nooit meer te vergeten…

 

Dit is de eerste in de serie van 4 Blogs over mijn fotografie - huttentocht hoog rondom het ruige Virgental in Oostenrijk. In deze serie Blogs neem ik je mee op de complete reis en beleving.

We starten bij de voorpret en het wegdromen bij een kop thee op zondag thuis aan de keukentafel om vervolgens alles te gaan voorbereiden en uitzoeken. Dan gaan we verder met de echte reis vanuit Nederland met de trein naar het zuiden van Oostenrijk en de tocht van hut naar hut met alle fotografie-lekkernijen erbij om daarna af te sluiten met hoe het was, wat je kunt verwachten op deze tocht en hoe je er zelf aan deel kan nemen om dan terug te komen met een dikke SD-kaart vol schitterende foto’s.

De Blogs in deze serie over de Fotografie-Huttentocht rond het ruige Virgental:

  1. De voorpret en inspiratie (daar ben je nu aan bezig 😁)

  2. De praktische voorbereiding

  3. De reis en de echte tocht zelf

  4. De nabespreking, de foto’s en nu jij zelf!

 

Toeval bestaat niet

De eerste keer kwam ik bij toeval in het Oostenrijkse Virgental terecht. Simone en ik wilden in 2018 graag naar Oostenrijk om te wandelen in de bergen en nadat we eerst een week in het bekendere Stubaital geweest waren, trokken we verder. Per toeval vonden we in de gids een leuke camping in het Virgental en besloten eropaf te gaan. We braken de tent af, legde alles achterin de auto en gingen op weg naar Oost-Tirol! Het Stubaital was al schitterend mooi, maar onderweg naar het Virgental werden we getrakteerd op een steeds ruigere omgeving. Toeval?

 

Viet Virgental in het zonnetje gezet. Gefotografeerd vanuit de Nilljochhütte.

Het Virgental is een rustig dal dat zelf al op 1200 meter hoogte ligt. Door de steile berggroepen aan de noord- en zuidzijde doet het echt ruig aan. De toppen van de Grobvenediger liggen nog vol met eeuwige sneeuw van de verschillende gletsjers.
Het is alsof je aan het eind van de wereld bent…

Het is er niet zo toeristisch, maar er zijn nog altijd talloze hutten te vinden waar je kunt overnachten. Je kunt er verschillende Höhenwegen volgens, die hoog in de bergen rond het dal lopen en langs alle berghutten gaan. Zo kun je perfect van hut naar hut wandelen; als je wilt kun je er dagen of zelfs weken heerlijk toeven boven in de bergen.

 

We hebben er een fantastische tijd gehad, veel stevige wandelingen gemaakt, hutten bezocht en zelfs helemaal naar een gletscher toe gewandeld. Het dal en het landschap eromheen heeft ons zo gefascineerd dat we er later nog een keer zijn geweest. Ik heb er dan ook vele mooie foto’s van de natuur en het betoverende landschap kunnen maken, een deel ervan is te zien in mijn portfolio.

 
 

Nog een keer terug

 

Begin juni bezoek ik het dal voor de derde keer en ditmaal in mijn eentje. En ditmaal ook met een heel speciaal doel:

Het lijkt me namelijk geweldig om een echte fotografie-huttentocht op te zetten voor een kleine groep fotografen, waarbij we al wandelend een bepaald gebied verkennen met onze camera’s. Waarbij je als fotograaf kunt leren zelf die schitterende foto’s te maken, maar ook ervaart dat je het niet zomaar voorgeschoteld krijgt. Je moet er echt wat voor doen, wil je zo’n foto’s van de natuur en het landschap kunnen maken.

En dat is dan ook precies wat ik ga doen dit derde bezoek aan het Virgental in juni!

 
 

En laat het Virgental zich daar nu echt voor lenen! Het Virgental ligt in Oost-Tirol in Oostenrijk, vlakbij de Italiaanse grens en het ligt in het Nationalpark Hohe Tauern, één van de grootste natuurgebieden van Europa. De levensader van het dal is de gletsjerrivier de Isel, de laatste vrij stromende gletsjerrivier van Oostenrijk. 

In miljoenen jaren tijd heeft de Isel het dal uitgesleten en gevormd tot wat het nu is. Vanuit de Umball-Gletsjer volgt de Isel geheel haar eigen weg en ze pikt gaandeweg steeds meer beekjes op vanuit zijdalen, om zo steeds groter en wilder haar weg te vervolgen via de indrukwekkende Umball watervallen, omlaag naar het Virgental.

 

De Oostenrijkers zijn zo trots op de Isel dat er sinds 2020 zelfs een eigen lange afstandswandeling (5 dagen) is die vanuit het pittoreske Lienz helemaal via het Virgental omhoogloopt naar de oorsprong van de rivier. 

 

Al vanaf het eerste moment dat ik door het dal wandelde, speelde ik met het idee om een huttentocht voor een groepje fotograferen op touw te zetten. Hoe mooi zou het zijn als ik zo andere fotografen kan helpen?

Als ik jou zo dat zetje kan geven om mee op pad te gaan, dat je zelf ervaart dat je echt wat moeten doen om die foto’s te maken die je voor ogen hebt? Soms zelfs letterlijk : BERGEN BEKLIMMEN!

Je te laten ontdekken hoe goed het is om juist geen verwachtingen te hebben: Beter te zien door anders te kijken.

Zo leer je het ultieme wildernis-gevoel kennen en als beloning neem je schitterende foto’s mee naar huis nemen die je ook nog ZELF hebt gemaakt!

 

Zo nieuwsgierig als een kind

Het is zo mooi om met je camera een gebied te leren kennen. Om niet zo snel mogelijk van A naar B te wandelen, maar om rond te kijken, een zijweg in te slaan of je route te wijzigen, misschien nog eens terug te gaan naar dezelfde plek. Zo ontdek je steeds nieuwe dingen.

Het grote probleem van veel fotografen is dat ze bepaalde verwachtingen hebben, doordat ze bijvoorbeeld clichébeelden hebben gezien van prachtige zonsondergangen en wilde watervallen. Daar zijn dan ook nog vaak de heftigste nabewerkingen op losgelaten. Ik vind het heel belangrijk om die verwachtingen los te laten en om me helemaal door een plek te laten verwonderen. Om met de nieuwsgierigheid van een kind te kijken naar wat de omgeving te bieden heeft met het licht, het contrast en de sfeer van dat moment. Juist door je verwachtingen los te laten en door te spelen met dat wat er is, maak je de mooiste foto’s.

 
 

Altijd een smoes

Hoewel ik het idee voor de huttentocht al langere tijd had, kwam het er steeds niet van: te weinig tijd, te veel werk, een verbouwing, een pandemie en natuurlijk een kersvers gezin dat veel tijd, aandacht en energie vergt.

Rond de jaarwisseling besloot ik om gewoon een datum te prikken voor deze huttentocht en om daar naartoe te werken. Als je dat niet doet, zal er namelijk altijd iets tussen komen, er is altijd een smoes te bedenken om iets niet te doen. Smoes klink ernstig maar het geeft aan dat het makkelijk is om iets op de lange baan te schuiven.
Het gezegde is er dan ook niet zomaar: Van uitstel komt afstel.

Door een datum vast te zetten heb je een stip op de horizon waar je naar toe werkt en die komt steeds dichterbij. Het gaat steeds mee leven en zo krijg je er ook steeds meer zin in, het gaat letterlijk kriebelen 😁

 

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo is het ook met de organisatie van deze huttentocht, voor mezelf en voor jou als jij meegaat als toekomstige deelnemer.

Maar waar begin je eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken? Hieronder geef ik je een idee:

  • Inspiratie opdoen voor de reis via blogs, magazines en websites, zoals outdooractive.com

  • De bestemming bepalen en bepalen hoe je daar het makkelijkst kunt komen

  • Praktische informatie verzamelen over het gebied

  • Een reisperiode en datum kiezen voor de huttentocht

  • Zorgen dat je reisuitrusting up-to-date is en hierover adviseren

  • Ter plekke het gebied verkennen en informatie verzamelen

  • Communiceren over de tocht via nieuwsbrieven en blogs

  • Zo veel mogelijk praktische zaken voorbereiden:

    • route uitstippelen

    • hutten reserveren

    • informatiebrief maken voor de deelnemers

    • interessante locaties markeren en wandelroutes uitzetten

    • zoveel mogelijk scenario’s uitwerken om daarop voorbereid te zijn

  • Gaan en genieten van de tocht, de ervaring en vooral de schitterende omgeving!

 
 

Aangekomen bij een hut kun je heerlijk op onderzoek uit in de omgeving rondom de hut hoog in de bergen.

 
 

En zelfs van de hutten kun je schitterende foto’s maken waar je zelf een levendige herinnering aan hebt. Dit is de Bergerseehütte.

 

In de volgende blog over deze huttentocht vertel ik je alles over de praktische voorbereidingen. Zelf geniet ik altijd heel erg van het voorbereiden van reizen. Je komt erdoor in de stemming en je hebt er tijdens de reis uiteindelijk veel plezier van als je je van tevoren hebt ingelezen en als je hebt gezorgd voor een goede uitrusting en materialen. Juist dan ga je zorgeloos op pad en kun je ook openstaan voor het onverwachte!

Loop je zelf ook met het idee om zo’n huttentocht te maken? De belangrijkste tip die ik je dan kan meegeven is deze:

Ga het gewoon doen!

Maak die kilometers.

Sleep veel te veel spullen mee.

Kom erachter dat je te weinig water bij je hebt op die warme dag.

Loop je hakken kapot op je wandelschoenen en ‘geniet’ van je eigen geur na een paar dagen in dezelfde outfit.

Heerlijk! Doe alles met verstand natuurlijk en voorkom gevaarlijke situaties, maar alleen dan kom je ergens!

 

Maar wat zul jij trots zijn op die geweldige foto’s die je mee naar huis neemt. Je zult zien dat ze echt wat voor je gaan betekenen en dat je die ene zelfs als afdruk wilt ophangen in je huis!

 

Wil je mee op de huttentocht in het Virgental? En wil je meer weten over fotografietochten in de natuur en over deze huttentoch? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!
In de maandelijkse inbox-inspiratie geef ik veel tips over outdoor-fotografie, camera-technieken en het bewerken en afdrukken van al jouw beste foto’s!

 
 

Bedankt voor het lezen van deze Blog! Leuk dat je de huttentocht volgt en je hebt ingeschreven op de nieuwsbrief 😉.

Heb je een vraag of een opmerking? Via de CONTACT-pagina kun je me vinden!

Tot ziens bij studio de GARAGE!

just Herm