Fotografie-huttentocht rond het Virgental - De praktische voorbereiding (deel 2/4)

 

Fotograferen in het wild.

Lekker wegdromen met een kopje koffie bij kaarten, boeken en magazines. Ook dat hoort bij het voorbereiden!

 

Ik kom net thuis van werk, even kijken of er post is. Ja, hoor. Daar ligt het nieuwe BERGEN-magazine van Bergwijzer.nl. Leuk! Even snel bladeren. Hey, dat uitzicht komt me wel heel bekend voor… Het kwartje valt snel: het gaat over de Isel-trail, een nieuwe lange wandeltocht. Deze gaat vanuit Liens, door het Virgental via de Umbal watervallen omhoog naar het ruige Umbaltall. Dit wandelpad gaat vanuit daar door naar het echte beginpunt van de Isel: de Umbal gletsjer. Dat kan geen toeval zijn.

 

Deze blog is een vervolg op de voorpret van de fotografie-huttentocht in het Virgental in Oostenrijk, Deel 1/4 De Inspiratie en voorpret. Nu ga ik je een inkijkje geven in mijn praktische voorbereiding en hoe ik naar deze huttentocht toeleef.

Belangrijk, onmisbaar en oh zo leuk!

 
 

De basis voorbereiding van elke huttentocht

Een voorbereiding kun je tot in de puntjes regelen. Dat is maar net wat bij je past. Leg je alles graag vast zodat je weet waar je aan toe bent? Of laat je het lekker aan het toeval over?

Een voorbereiding betekent niet dat je alles vastlegt. Je stelt jezelf 4 vragen:

  1. WAT ga je doen?

  2. WANNEER ga je dat doen?

  3. HOE ga je dat doen?

  4. WAARMEE ga je dat doen?


De 2 voordelen van deze voorbereiding:

  • Voorpret! Je bent met je hoofd al in de bergen en ziet jezelf deze schitterende tocht al maken, keer op keer.

  • Probleemloos op pad. Je hebt met een goede voorbereiding elk mogelijke probleem getackeld. Je komt niet meer voor verrassingen te staan.

 

Tip:
Bereid ook de mogelijke scenario’s voor, positief en negatief. Zo tackle je eventuele problemen vooraf al.

Ga niet doemdenken, maar zo bereid je je voor zonder dat je een strakke planning maakt. Want ga je plannen en vastleggen? Dan komen er verwachtingen om de hoek kijken:

- We moeten voor 17:00 in de hut zijn, opschieten!
- We lopen fout.. shit. Als we het nu maar halen.
- De keuken sluit om 20:00 uur. Dan maar geen foto want we moeten doorlopen……..

Deze situaties wil ik voorkomen, want genieten in het moment is wat je wil tijdens een huttentocht.

 
 

Ok, daar gaan we…

  1. WAT ga je doen?

Je gaat een huttentocht lopen en fotograferen, dat staat vast. Dit was het eerste deel van de WAT, die was simpel. Nu is de vraag: waar ga je heen en welke tocht ga je lopen?

Een leuke manier om daarachter te komen is inspiratie opdoen. En dat kan op de gekste plekken: een reclamebord, een post op social media, in een gesprek met een vriend of in een leuke blog als deze.

Ik doe zelf vooraf veel inspiratie op. Deel 1 van deze blog-serie is een inspiratie, maar ook de website en app van Outdooractive geven veel nieuwe ideeën. De magazines van Bergen en de Hoogtelijn van de NKBV staan vol met huttentochten. Daarnaast vind ik het leuk om boeken te lezen als:

Wanderlust alpen:
Een schitterend boek met meerdaagse wandeltochten en huttentochten door de mooiste gebieden in de alpen. Via BOL.com te bestellen:

Licht van Jolanda Linschoten:
Een meesterwerk van Jolanda over haar zoektocht naar de schitterende natuurfenomenen met licht. Van het Noorderlicht tot aan lichtkolommen in het arctische poollandschap. Via BOL.com te bestellen:

Mini Expedities van Joanna en Claar.
Zo leuk om te lezen en daarna zelf de korte tochten als mini expeditie uit te gaan voeren. Vooral ook met kinderen heel gaaf! Echt op expeditie in Nederland!

 
 
 

De tocht uitkiezen

Het blijkt altijd één van de moeilijkste stappen.. een tocht uitkiezen. Ben je net als ik? Dan hou je altijd alle inspiratie tochten bij in notities. En tja, die lijst groeit natuurlijk sneller dan dat ik ze kan afstrepen. Dus ja, het is altijd voor mij weer een struggle om een keuze te maken.  

Mijn eigen WAT:

Een tocht over een groot gedeelte van de Venediger Höhenweg, hoog boven het Virgental in Oost-Tirol. Speciaal om het alpiene landschap vast te leggen.

 
 
 

Tip:
Schrijf je in voor de nieuwsbrief als jij als eerst alle informatie wil ontvangen over de meerdaagse fotografie huttentocht workshop. Dan gaan we met een groep avontuurlijke fotografen dit prachtige alpiene landschap vastleggen.

 

2. WANNEER ga je dat doen?

Zo, de WAT zit erop. Nu gaan we concreet bepalen wanneer je op pad gaat. De praktische zaken komen dichterbij. Vrij vragen van werk, de openingstijden van de hutten, het weer en de begaanbare paden in die omgeving. Regel de belangrijkste zaken en dan…..

Een datum vastzetten helpt mij om het ook echt te gaan doen. Anders komt het er nooit van, je kent het wel ;). Je leeft ernaar toe en ervaart alvast plezier. 

Bij mij stond voor half juni een grote stip in mijn agenda: Vertrek richting Oostenrijk.

 
 
 
 

3. HOE ga je dat doen?

Weer een stap dichterbij nu de datum vaststaat. Nu gaat het vormgeven van de tocht beginnen. De praktische punten die meer aandacht vragen:

  • Hoe kom je op de plaats van bestemming?

  • Welke route kies je uit?

  • Hoe plan je de hutten?

Hoe kom je op de plaats van bestemming?

Met de auto, die is het meest voor de hand liggend. Toch ging ik op zoek naar een alternatief: de trein! Instappen in Venlo en na een paar keer overstappen, stapte ik uit op het kleine station in Kitzbühl. Super eenvoudig te boeken via NS International. En hoe eerder je deze boekt, hoe goedkoper. Vanaf het station in Kitzbühl kun je heel comfortabel met de bus naar het Virgental en kun je vanuit daar starten met je tocht naar de eerste hut.

 
 

Welke route kies je uit?

Mijn basis is de Venediger Höhenweg, maar wie weet verandert dat nog. Wel neem ik altijd een echte kaart en kompas mee zodat ik ‘old-school’ mijn route bepaal. Want stel dat mijn horloge ermee stopt... Kijk, dat is nou één van de scenario's waar ik over nagedacht heb, zodat ik deze van te voren kon tackelen. De tocht heb ik ook in mijn telefoon en horloge gezet.

 

Mijn horloge, de Garmin Fenix 6x Pro, gebruik ik om mijn tocht vast te leggen en zodat ik de paden en routes kan vinden. De route is makkelijk samen te stellen via Garmin Basecamp of Outdooractive.com

Lekker bezig zijn met de route. Zowel analoog als digitaal!

 

Hoe plan je de hutten?

Nu kun je contact opnemen met de hutten, want wie weet of ze überhaupt open zijn? Via lokale touristenbureau’s en vooral via internet kun je de email-adressen en telefoonnumers van de hutten makkelijk vinden. Zo kun je een reservering maken en meteen vragen of zij een lunchpakket kunnen verzorgen voor de volgende dag. Als je alle hutten vast hebt staan, maak je een lijst voor het thuisfront met telefoonnummers van elke hut en daarbij de datum en het tijdstip dat je er zeker zou moeten zijn.

 
 

Sommige hutten kunnen heerlijk primitief zijn en dat is logisch zo hoog in de bergen maar wat er in de bemande hutten altijd aanwezig zijn: goed eten voor ‘s avonds en ‘s ochtends, een biertje voor erbij en een gezellig warm vuurtje om jezelf en je spullen op te warmen. Nu al zin in!

Aan het begin van het wandelseizoen is het rustig, maar ze zijn blij met je bezoek! Je slaapt vaak in een slaapzaal, oftewel Matratzenlager. Neem oordopjes en een slaapzak mee want je slaapt met meer mensen op één kamer. Een bed, matras en dekens zijn beschikbaar voor je.

 

De gezellige bedstee op de slaapzaal van de Bonn-Matreier-Hütte. Toch een beetje privacy :-)

 

Tip:
De privé kamers zijn schaars, maar je kunt altijd vragen of deze beschikbaar zijn als je dit prettiger vind.

 

Persoonlijk vind ik het fijn om de laatste dag in het dal te eindigen en niet direct naar huis te gaan. De laatste nacht slaap ik in een Gasthaus, zodat ik lekker kan douchen en bijkomen met een goed bord eten en een heerlijk Oostenrijks biertje!

 

4. WAARMEE ga je dat doen?

Ja... dan heb je alles voorbereid. En nu? Wat neem je allemaal mee? Wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Shit zeg, het begint nu wel echt dichtbij te komen.
Lees alles over wat ik meeneem in de volgende blog:

Paklijst Fotografie-Huttentocht (Deze is nog in de maak maar komt er snel aan!)

In deze blog leg ik je exact uit welke materialen en spullen ik neeneem als:

  • Fotografie-gear

  • Kleding

  • Slaapspullen

  • Wandel-gear

  • Voedsel

voor tijdens een fotografie-huttentocht maar nog belangrijker ook zal ik je uitleggen waarom.

Zo, nu ben jij helemaal klaargestoomd om jouw eigen huttentocht te gaan plannen. Ga je liever mee met een meerdaagse huttentocht die we combineren met een fotografie workshop? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en geniet binnenkort al van de voorpret.

 
 

In mijn portfolio vind je de mooiste foto’s die ik maakte in het betoverende berglandschap in de Oostenrijkse Alpen!

 
 

Ga snel naar mijn portfolio om meer foto’s te zien!

 

Het Virgental in Ost-Tirol in Oostenrijk. Als je iets naar links gaat zit je al in Italië!

 
 

En zelfs van de hutten kun je schitterende foto’s maken waar je zelf een levendige herinnering aan hebt. Dit is de Bergerseehütte aan de Zuidkant van het Virgental.

 

 

Bedankt voor het lezen van deze Blog! Leuk dat je de huttentocht volgt en je hebt ingeschreven op de nieuwsbrief 😉.

Heb je een vraag of een opmerking? Via de CONTACT-pagina kun je me vinden!

Tot ziens in studio de GARAGE!

just Herm