Natuurkampeerterreinen, Logeren bij de boswachter en De Groene Koepel

Kerst-sfeer tijdens het kamperen in de winter. Het sneeuwde toen we wakker werden!

Kerst-sfeer tijdens het kamperen in de winter. Het sneeuwde toen we wakker werden!

In mijn vorige blog over Winterkamperen en fotograferen in Sint Anthonis heb ik onze ervaring met “Logeren bij de boswachter” op het Natuurkampeerterrein De Vlagberg omschreven, daarbij kwam ik erachter dat het best ingewikkeld klinkt als je dan ook nog eens lid moet zijn van De Groene Koepel om zo een Natuurkampeerkaart te hebben.

Daarom deze blog om het haarfijn uit te leggen:

 
De Natuurkampeerkaart van 2019.

De Natuurkampeerkaart van 2019.

Natuurkampeerterreinen zijn kampeerterreinen die goedgekeurd zijn door Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur. Maar om het makkelijk te houden gewoon: De Groene Koepel.

Door lid te worden van De Groene Koepel word je een Natuurkampeerder en ontvang je het befaamde Groene boekje met daarin je lidmaatschapskaart, de zogenaamde NKK of voluit: NatuurKampeerKaart. Het lidmaatschap kost in 2019 voor een heel jaar 15 euro.

De Natuurkampeerterreinen bestaan al sinds 1975. De Groene Koepel heeft zelf geen terreinen, maar keurt en erkent terreinen die voldoen aan de Richtlijnen om het predikaat Natuurkampeerterrein te mogen voeren. Alleen erkende Natuurkampeerterreinen mogen het groen-met-witte bord ‘Natuurkampeerterrein’ plaatsen en alleen deze terreinen worden vermeld in Het Groene Boekje en alle andere uitingen rond de Natuurkampeerterreinen.

Het welbefaamde groene boekje van 2019 met daarin alle Natuurkampeerterreinen.

Het welbefaamde groene boekje van 2019 met daarin alle Natuurkampeerterreinen.

Erkende Natuurkampeerterreinen worden regelmatig gekeurd, zo waarborgt de stichting de kwaliteit van de 166 geselecteerde terreinen in Nederland, België en Frankrijk. (Op het moment van het schrijven van deze tekst)

Staatsbosbeheer heeft van deze 166 stuks ook 27 eigen kampeerterreinen in beheer, deze liggen in de mooiste natuurgebieden verdeeld door heel  Nederland en bestaan uit:

Naast de Natuurkampeerterreinen zijn er ook nog eens 18 Paalkampeerplekken waar de echte kampeer-Die-Hards zo dicht mogelijk het “Wildkamperen” kan benaderen. Er is bij Paalkamperen plaats voor maximaal 3 kleine trekkerstenten, die je op kunt zetten binnen een straal van 10 meter vanaf de paal. Er is geen toilet en douche aanwezig, wel meestal een water-tappunt. Het Paalkamperen hebben we zelf nog nooit gedaan maar gaan we zeer zeker uittesten en dat zal ik dan uitgebreid beschijven op deze blog!

Letterlijk logeren bij de boswachter.

Letterlijk logeren bij de boswachter.

Al deze mogelijkheden van Staatsbosbeheer vallen onder het concept “Logeren bij de boswachter” en het reserveren gaat via de website. Om te kunnen reserveren moet je in het bezit zijn van de Natuurkampeerkaart, deze ontvang je als je voor een jaar lid wordt van Stichting De Groene Koepel zoals hierboven omschreven en uitgelegd.

Op de Natuurkampeerterreinen is meestal is er één of meerdere vuurplaatsen aanweig met zelfs het hout erbij en altijd een goed onderhouden, schoon en verwarmd sanitair-gebouw. Uiteraard geldt dit niet voor de Paalkampeerplekken :-)

Thanks voor het lezen en alvast veel kampeerplezier gewenst!