Analoog fotograferen op Strijp-S en achter de schermen bij Analog Space

 
 

Analoge fotografie begint steeds meer te leven onder de fotografen. Iets van vroeger komt terug naar het heden. Hobby’s die uitgroeien tot een bedrijf. Tijdens mijn bezoek aan Strijp-S en Analog Space in Eindhoven wakkert mijn eigen oude passie ook steeds meer aan.
Nooit durven denken dat ik bij het bedrijf waar ik mijn film laat ontwikkelen, uiteindelijk zelf achter de schermen foto’s sta te maken. Het is prachtig om als fotograaf een uitstapje te maken en je te verdiepen in nieuwe dingen.

 

Met deze blog wil ik je inspireren om erop uit te gaan! Bezoek nieuwe plekken, ontmoet bijzondere mensen en heb goede gesprekken over je vak of passie. Je zult versteld staan van de energie en  kansen die op je pad komen door zelf stappen te zetten en je kwetsbaar op te stellen.

 

Herm in actie! Achter de schermen terwijl ik de volgende foto aan het maken ben. Deze foto is gemaakt met de Samsung AF-SLIM point and shoot camera op een betonnen blok.

Dit is de foto die ik maakte hierboven. Deze is gemaakt met de Canon EOS 3 en Kodak T-MAX400 film.

 

Van eigen interesse naar nieuwe samenwerking

De interesse voor analoge fotografie wakkert een jaar geleden opnieuw aan. Sinds die tijd verdiep ik me steeds meer in de techniek en vakkennis. Het is een echte ambacht om vanaf het kiezen van de juiste film, tot het ontwikkelen van de negatieven zelf je eigen keuzes te moeten maken. Om vervolgens te beslissen om de foto’s analoog te printen in een donkere kamer of het digitaal om te zetten.

 

Dat brengt me bij Analog Space: een analoog fotolaboratorium op Strijp-S in Eindhoven. Want dat is de plek waar ik na grondig onderzoek en veel testen, mijn analoge fotorolletjes laat ontwikkelen.

Mijn contact met Michael en Marta ervaar ik als heel prettig. Je voelt de toewijding en ze nemen graag eigen initiatief. Daar hou ik van, dus dat was meteen een match. 3 jaar geleden startten zij samen vanuit hun hobby, een eigen bedrijf. En nu genieten zij al een jaar van hun uitgebreide hobby in een eigen pand op Strijp-S. In de buurt zijn veel creatieve mensen en leerlingen te vinden, dus die lopen regelmatig even binnen. Er is genoeg te zien, want ze ontwikkelen nu zo’n 150 rolletjes per week en het groeit nog steeds.

 

En geloof me, je wil daar een keer naar binnenlopen. Het is prachtig om als fotograaf nieuwe dingen te ontdekken en een uitstapje te maken. Met analoge fotografie zit je midden in het vakwerk en ben je bewust bezig met het echt MAKEN van een foto. Niet met één klik op de knop, een boel instellingen en kennis van de digitale camera. Maar echt zien hoe een foto tot leven komt.


Het horen van hun passie en verhaal inspireert mij. Nadat zij mijn rolletjes hebben ontwikkeld, trek ik de stoute schoenen aan en vraag ik of zij openstaan voor een interview en foto’s op locatie. En het antwoord dat ik krijg is: Ja, wat een goed idee!

 

Nieuwsgierig naar meer van Analog Space? Check hier hun website en dompel jezelf onder in analoge fotografie. Je vind er alles wat je maar nodig hebt en ze helpen je graag!

De karakteristieke ruis van Kodak T-MAX3200. Binnen bij Analog Space.

 

De voorbereiding van de shoot

Op een later moment kom ik terug en besluit ik om alles met zwart-wit film te fotograferen. Dit past natuurlijk perfect bij de sfeer van Analog Space zelf én de omgeving van Strijp-S. Van te voren bedenk ik al wel hoe het licht binnen en buiten zal zijn, zodat ik de juiste keuze maak voor een bepaalde film. Buiten is het ondanks de bewolkin best licht is en daarom kies ik voor de foto’s op Strijp-S zelf voor T-MAX400 van Kodak een mooie scherpe film met een niet al te aanwezige korrel.

Zodra ik naar binnen ga is het licht een heel stuk minder nog dan buiten, daarom kies ik daar voor de Kodak T-MAX3200 Dit is een echte “snelle film” doordat deze een hoge ISO-waarde heeft. Het is een mooie lichtgevoelige film met een heel aanwezige en karakteristieke maar fijne korrel. Zo kon ik toch ook snellere sluitertijden hanteren binnen waar het licht niet erg fel was.
Want… GEEN digitale foto’s vandaag!

 

2 toegepaste technieken

  1. Fotograferen uit de hand. Zo houd ik de bewegingsvrijheid en voel ik geen beperking van een statief.

  2. Alles op zwart-wit film. Geen digitale foto’s, maar de focus op het ontwikkelen zodat we het film-gevoel versterken.

En de druilerige dag versterkt de combinatie van de foto’s in zwart-wit samen met de gave industriële omgeving van Strijp-S in Eindhoven. En je leest het hierboven

 

2 soorten camera’s

  1. Canon EOS 3 Dit is één van de laatste professionele analoge camera’s die Canon maakte voordat het digitale tijdperk begon. Deze heb ik gekozen omdat ik daar mijn eigen professionele EF-lenzen op kan gebruiken. Extra fijn omdat ik daar de hele serie van heb. Van 16-35mm, 24-70mm, 50mm, 100mm macro tot 70-200mm. Alles past gewoon en werkt heel fijn zelfs met de Auto Focus en Stabilistatie!

  2. Samsung AF slim Een echte analoge point-and-shoot camera. Lekker klein en licht, zelfs met ingebouwde flitser die goede kwaliteit foto’s maakt. Deze kan ik makkelijk op een klein statiefje op de grond plaatsen en zo ook van mezelf foto’s maken terwijl ik aan het fotograferen ben. Perfect voor de Behind The Scenes opnames dus!

 
 

De dag van de shoot bij Analog Space

De trein van Venlo naar Eindhoven brengt mij om 06.00 uur ‘s ochtends naar de industriële omgeving van Strijp-S. De mist in combinatie met een grijze dag, past verrassend goed bij mijn doel vandaag. Daar aangekomen voel ik direct een inspiratie dankzij de bekende leidingen, stalen constructies en bedrijven die een lust voor het oog van een fotograaf zijn. Grote en kleine bedrijven, maar allemaal creatief. Over zie ik mooie lijnen, hoeken, doorkijkjes en ontelbare details. Hoe meer je kijkt hoe meer composities zich laten zien.

 

The making of the HERO-shot:

Met de Kodak T-MAX400 in de Canon EOS 3 ga ik lekker mijn gang op de verschillende locaties op Strijp-S en vind de ene mooie compositie na de andere. Dankzij de fijne zwart-wit film met scherpe details en een fijne korrel past deze perfect bij het ontwikkelen van foto’s voor Strijp-S, want dat is wat we gaan doen als ik straks bij analog space naar binnen loop. Spannend!

 
 

Dit is mijn favoriete foto van die dag. Mooi gekaderd tussen de lijnen en stalen constructie die je ovberal tegenkomt op Strijp-S.

 
 

Vandaag zie ik goed hoe zij werken en hoe het bedrijf aan het groeien is. Wat zij naast het zelf ontwikkelen van de films ook doen is het zoeken en opknappen van oude professionele ontwikkel-apparatuur. Zo gebruiken ze de apparaten van de foto-laboratoria van vroeger, ook nu nog en maken zo het ontwikkelen en scannen makkelijker voor klanten met een constant kwaliteits-niveau.

Heel tof om te zien dat deze apparatuur een tweede leven krijgt in het lab bij Analog Space.

Dat het opkanppen van oude apparatuur hun erg goed afgaat laten ze ook zien in het restaureren van ouderwetse camera’s. Van SLR’s tot point-and-shoot camera’s en zelfs de schitterende metalen meesterwerken waar je aan denkt als je het hebt over analoge fotografie en film-rolletjes. Alle skrijgt een volledige CLA, een zogenaamde Clean, Lubrication en Adjustment zodat jij zeker bent van een goed werkende camera en weer jaren vooruit kunt als je bij hun een camera koopt.

 

Niet alles gaat perfect op zo’n dag

Vooraf heb ik besloten om geen statief mee te nemen… Leek me makkelijker…

Maar voor de volgende keer ga ik er toch zeker een meenemen, toch wel handig zon drie-potig ding! Geen wereldramp, want de grond of een stalen constructie biedt in zo’n geval de oplossing.

De dag zelf heb ik ervaren als erg fijn, leuk en leerzaam. De gezonde spanning aan het begin van de dag, laat ik al snel achter me als Michael en Marta ontzettend gezellige mensen blijken te zijn die net als ik vol met enthousiasme in nieuwe dingen duiken. Daardoor ben ik me alweer snel bewust dat ik de volgende keer meer op de tijd mag letten. Want als het gezellig is, ben je voordat je het weet uren verder.

 
 

Verdiep je in de wereld van analoge fotografie

Ga op ontdekkingstocht in de wereld van analoge fotografie. Zoek een gebruikte camera op marktplaats of kijk wat je bij Analog Space kan aanschaffen. En kom je op zolder nog een film tegen thuis? Stuur deze op naar Analog Space, zo leuk die oude herinneringen!

Ontdek je liever hoe jij zelf jouw eigen foto’s kunt ontwikkelen?
In mijn nieuwe workshop Analoge fotografie leer je binnen 1 dag hoe jij je eigen foto’s ontwikkelt en scant. Meld je direct aan!

 

Bekijk hier alle “Achter de schermen”-foto’s van deze toffe dag op Strijp-S:

 

Ook leuk:
Kom je een keer naar de Fotografen-Meet-Up in Eindhoven? Sluit dan lekker aan bij een Photowalk op Strijp-S en ik laat je alle mooie plekjes zien. Dit combineren we natuurlijk met een koffie-bezoek aan Analog Space. Schijf je hier in voor de nieuwsbrief, dan weet je als eerste wanneer er weer een Meet-Up of Photo-Walk is op Strijp-S!

 
 

Bedankt voor het lezen van deze Blog! Leuk dat je meer wilt leren over fotografie en het maken van de beelden die jij gaaf vind. En dat je je hebt ingeschreven op de nieuwsbrief 😉.

Heb je een vraag of een opmerking? Via de CONTACT-pagina kun je me vinden!

Tot ziens in studio de GARAGE!

just Herm